Polnovredni mediteranski krekerji

Pri teh izjemno aromatičnih krekerjih vas moram takoj na začetku opozoriti. Če nameravate biti vzdržni in jih pojesti samo par, potem jih raje ne pecite 😊. So namreč hudo zasvojljivi. Obstaja velika verjetnost, da boste pojedli vse, še preden se ohladijo 😊

 Hrustljavi krekerčki, namazek, čemažek, češnjevi paradižniki ... nebesa!



Ker poleg olivnega olja vsebujejo same polnovredne sestavine so kalorično zelo bogati. 100 gramov krekerjev vsebuje približno 350 kcal. Vendar pa takšen prigrizek pokrije tudi skoraj 20 odstotkov dnevnih potreb po železu, 15 odstotkov potreb po kalciju in več kot 10 odstotkov potreb po cinku. 




Priprava je povsem enostavna in tudi sestavine lahko prilagajate stanju v vaši shrambi. Karkoli vam ni všeč, lahko povsem izpustite ali pa dodate še kaj novega.  Prav tako lahko del olja nadomestite z vodo in tako zmanjšate količino maščob ter posledično znižate kalorično vrednost. Sama sem poskušala vse to, vendar pa so potem manj krhki. Zato si privoščim kar takšne, polno bogate 😊


Od začimb super pašeta tudi bazilika in timijam, pri slednjem le pazite, da ne pretiravate s količino saj je zelo aromatičen. Razen rožmarina, ki je svež odličen, vam priporočam, da zelišča uporabite suha. 

Dodate lahko tudi recimo chia semena ali semena indijskega trpotca. Meni so najboljši, če vsebujejo vsaj sončnična, bučna in sezamova semena. Zaradi slednjih so krekerji bolj krhki. Zaradi vseh skupaj pa bolj okusni 😋. Semena naj bodo cela, ne zmleta. 


Mediteranske krekerje  delam z drožmi. Zato, ker so resnično najboljši, če imajo okus po kislem testu. V hladilniku jih pustim fermentirati dlje časa. Včasih tudi dva dni, če prej ne utegnem peči. In takrat so najboljši! Zato je ta recept tudi odlična ideja kako porabiti droži, ki vam ostanejo pri hranjenju. 

Če z drožmi ne delate, pa jih lahko povsem izpustite! Ali pa začnete fermentirati 😉




Za dva velika pekača mediteranskih krekerjev potrebujete:


  • 300g polnozrnate pirine moke (za brezglutensko verzijo uporabite ajdovo ali proseno) 
  • 140g droži (lahko tudi povsem izpustite)
  • 80 - 100g ekstra deviškega oljčnega olja
  • 120 - 150g vode
  • 25 - 30g sončničnih semen
  • 25 - 30g bučnih semen
  • 25 - 30g sezamovih semen
  • 25 - 30g lanenih semen
  • 1 - 2 jušni žlici rožmarina
  • 1 - 2 čajni žlički česnovih kosmičev v prahu ali granulah (lahko tudi povsem izpustite)
  • 9g nerafinirane piranske soli

Zamesite kar vse skupaj. Moko, droži (če delate z njimi, sicer pač brez) in tekočino. Če delate brez droži boste morali najbrž dodati malo več tekočine. Predlagam, da olje in vodo dodajate postopoma, do željene teksture saj je zelo odvisno od moke, koliko tekočine potrebuje. Testo ne sme biti premehko, prej bolj trdo, da se ga kar težko gnete. Na koncu vmešate sol. Ker vam ta pobere nekaj vode, jo po potrebi še malo dodate (ali olja). Nato vmešate 3/4 semen, zelišča in česnove kosmiče. 

Če delate z drožmi, pustite testo v pokriti posodi nekaj ur na pultu, nato pa v hladilniku vsaj čez noč. Najbolj pridobijo na okusu, če hladno fermentirajo dva dni. Ko jih vzamete iz hladilnika naj bodo spet  par ur na toplem, da jih bo lažje oblikovati. Vendar tudi, če jih boste pekli takoj, bodo odlični 😊






Testo razdelite na dva hlebčka, za dva pekača. Nato prvi del položite med dve plasti peki papirja in razvaljate. Meni so všeč krhki in hrustljavi, zato jih razvaljam zelo na tanko. Nato peki papir odstranite, posujte z ostankom semen, spet položite čezenj peki papir in še enkrat narahlo razvaljajte. Samo toliko, da se semena lepo vtisnejo. Peki papir odstranite in razrežite na poljubne kose. Sama nisem ravno ljubitelj pravilnih oblik, zato testa ne obrezujem v kvadrat. Prav tako imam rada manjše  krekerje, ravno luštne za vmesno grizljanje 😊

Oba pekača dam v pečico hkrati in na 180 stopinjah pečem 10 minut. Nato ju zamenjam (vrhnjega spodaj in obratno) ter spet pečem 10 minut.  Zelo je odvisno odpečice. Sama sem tokrat obrnile še za dvakrat po 5 minut, nato pa vsak pladenj posebej še samo zapekla z vrha (žar nastavitev) za dve minuti. Odvisno je tudi od debeline krekerjev, pečice in kako zapečene imate radi. Če bi pekli na višji temperaturi bi potrebovali manj časa, vendar pa je zaradi olivnega olja boljše peči na nižji temperaturi. 



Mediteranski krekerji so super malica za v službo ali za na izlet. Odlično se k njim poda domača gobova pašteta (napišem recept prihodnjič), humus ali pa samo sveža zelenjava. Predvsem paradižnik in olive. Iskreno povedano, pa jih jaz pohrustam kar same. Obožujem ta okus po rožmarinu 💛




Prav lahko si predstavljam kako sedim pod kako plezalno smerjo v Glinščici, grizljam krekerje in opazujem lesketanje sonca v tržaškem zalivu. Čutim toplo sonce, ki me boža, vonj morja in mediteranskega cvetja me skorajda uspava saj tišino motijo le ptice in občasni glasovi pobeglih (nekoč domačih) koz, katerih čreda se potepa po tej čudoviti dolini. Moram se vrniti tja!


V življenju morda res nismo vedno tam, kjer si želimo. Najbrž pa smo vedno natanko tam, kjer  v tistem trenutku moramo biti. In ta pot, od tam kjer smo, do tam kjer želimo biti, je polna skušnjav. In težav. In dvomov. Je pa zato na cilju toliko lepše 😊


LP, Pogumna punca


p.s. Osnovne info o fermentaciji kruhka najdeš v zapisu Kruh brez kvasa ;)



Hvala ker deliš 😊

Komentarji