Čičerikin golaž s polento

Čičerikin golaž s polento je ena od mojih najljubših jedi. Poleg tega, da je izjemno okusna in poceni, je tudi  brez glutena, dodanih maščob, nizkokalorična, enostavna za pripravo in zelo praktična. Vsak naslednji dan je namreč golaž le še boljši in zato tudi odličen za zamrzovanje. Tako si lahko shranimo kakšno porcijo kosila za takrat, ko ni časa ali volje za kuhanje. Če ga seveda sploh  kaj ostane :)


Strošek vseh sestavin je manj kot 9€, pri čemer sta polenta in čičerika ekološki. Moj (res velik)  obrok vsebuje dobrih 400 kcal in stane manj kot 1,5€! Sestavljata ga 50 dag čičerikinega golaža (3 zajemalke in še malo) in 7 dag koruznega zdroba, seveda skuhanega v slastno polento. Golaž skuham vnaprej, da me že čaka, ko se sestradana vrnem s hribov :) Ker čičerika vsebuje kar 25 odstotkov beljakovin je odlična za po športni aktivnosti.  Z enim obrokom pokrijem tudi tretjino dnevnih potreb po železu.

Ni slabo za evro in pol, kajne?



Potrebujemo (za 6 - 8 oseb):

  • 300 g kuhane čičerike
  • 500 g  zelene paprike
  • 300 g  čebule
  • 250 g  rdeče korenje
  • 200 g  rumeno korenje
  • 200 g cvetače
  • 80   g graha
  • 1        cela glavica česna
  • 2        čajni žlički sladke paprike
  •           začimbe (šetraj, majaron, zeliščna sol, poper)
  • 1 dl paradižnika (lahko uporabite 2-3 jušne žlice paradižnikovega koncentrata)
  • 1,5 l vode

Količine so okvirne saj načeloma uporabim kar mi leži v hladilniku. Po želji lahko zelenjavo dušite na malo olja in dodate 2 žlici moke za zgostitev, vendar poskusite raje kuhati brez nepotrebnega dodajanja maščob. Sama načeloma vse jedi gostim tako, da del podušene zelenjave odvzamem, zmeljem s paličnim mešalnikom in vmešam nazaj v lonec.


 Kljub temu, da h golažu najbolj paše polenta, se domačemu, polnovrednemu kruhu ne morem upreti. Zadnje čase kvasa ne uporabljam več saj sem se čisto navdušila nad kvasno vodo. Vsak izgovor za si odrezat še kakšen košček je  dober. Tako vsaj lahko spet poskušam speči kakšno novo kombinacijo :)

Če ste, tako kot jaz, skuhali ves paket čičerike, si lahko pripravite še okusen večerni prigrizek. Pečena čičerika zagotovo vsakega navduši. Ne pozabite pa si shraniti tudi čičerikino vodo, aquafabo, za pripravo dekadentnega čokoladnega moussa.

Na kockice narezano čebulo in papriko posolimo in dušimo z malo vode, ki jo moramo ves čas  dolivati, da se nam zelenjava ne prime na dno posode. Tako nadomestimo olje. Dodamo korenje, podušimo in na koncu dodamo še na lističe narezan česen.  Ko je zelenjava že precej mehka nekaj žlic odvzamemo,  zmeljemo za zgostitev in skupaj s čičeriko vrnemo v lonec ter še malo podušimo.  Nato dodamo še paradižnik, sladko papriko in začimbe. Dobro premešamo in zalijemo z vodo. 

Vse skupaj naj narahlo vre vsaj še pol ure (raje dlje), medtem pa skuhamo polento. 



Energijo, s katero kuhamo, na koncu s hrano vnesemo v telo. Zato je pomembno, da kuhamo z ljubeznijo in veseljem. Sama sem rajši lačna kot, da kuham na silo. V bistvu tega sploh ne morem. Zadnji obrok, ki sem ga skuhala bivšemu fantu je bil povsem neužiten. Končal je v smeteh. Kako simbolično. Tako kot midva.  Potem še skoraj pol leta nisem mogla kuhati. 

Hrana je pozornost, skrb in je ljubezen. Zato poskrbimo, da ne povzroča trpljenja  nam, niti živalim niti naravi. Ob uživanju se zahvalimo materi Zemlji, ki nam je to čudovito  hrano podarila in rokam, ki so nam jo tako skrbno pripravile. In svet bo  takoj videti še malo lepši :)


LP, Pogumna punca



Hvala ker deliš 😊

Komentarji

Objavite komentar