Polnozrnati riževi rezanci z brstičnim ohrovtom in tofujem

To je recept za vse tiste, ki ga bodisi obožujete ali pa še niste ljubitelj tofuja. Če ga namreč niste marali do zdaj, ga boste s temle kosilcem zagotovo vzljubili. Malo sestavin, hitra in enostavna priprava ter izjemno aromatični okusi so zmagovalna kombinacija, ki je v slabe pol ure že na mizi 😊.

Rezanci, ki so povsem navdušili tudi mojo mamico 😊




Kalorična vrednost je zelo odvisna od količine rezancev. Če boste upoštevali količine v receptu bo  porcija vsebovala slabih 350 kalorij in vas stala  od 2,5 do slabe 3€ na osebo. In z eno samo   pokrijem kar velik del dnevnih potreb: dobrih 60%  po beljakovinah, 45% po kalciju, 30% po cinku, železu in vlakninah ter 35% po folni kislini.  Za tako malo dela, tako veliko učinka!




Super pri teh rezancih je, da jih lahko skuhate več in jeste še kasneje ali pa celo naslednji dan. Ker so dobri tudi hladni, so zelo uporabni za malico v službi. Enkrat kuhaš in dvakrat ješ! Vsaj tako prakticiram jaz 😊. Ker so tako hitro kuhani so vrhunski tudi za kampiranje in bivakiranje v hribih 💚.




Za dve osebi potrebujemo:


  • 90g    polnozrnatih riževih rezancev Mama (lahko tudi katere druge, meni so ti najboljši)
  • 1         Mercatorjev Bio mix tofu (ali La Vida Bio mix tofu)
  • 250g  brstičnega ohrovta
  • 8 - 10 strokov česna
  • 3         žlice sojine omake

Mama riževi rezanci so mi všeč, ker obstajajo polnozrnati in ker je dovolj, če se 2 minuti namakajo v vreli vodi. Torej kuhanje ni potrebno. Bio mix tofu pa je top kombinacija treh različnih vrst tofuja slovenskega proizvajalca (zeliščni, dimljen in pečen), ki res naredi poln okus. Dobite ga pod Mercatorjevo blagovno znamko ali pa pod blagovno znamko La Vida v vseh večjih trgovinah. Zeloooo dober je tudi  v sendviču ali na pici. Močno priporočam!



 Brstični ohrovt očistimo, operemo in narežemo na na četrtinke, tofu na kockice in česen na lističe.


V ponvi kar na vodi podušimo brstični ohrovt, da se malo omehča. Najbolje ga je pokriti s pokrovko, posoliti in po potrebi zalivati z majhno količino vode. Tako se izognemo uporabi olja. Ko se malo omehča dodamo česen in skupaj dušimo toliko časa, da je česen mehak. Nato dodamo še tofu in vse skupaj premešamo.



Vmes v vreli vodi za dve minuti namočimo rezance.Nato jih odcedimo in dodamo v ponev. Sama prakticiram zadevo tako, da ostale stvari pomaknem na rob ponve, v prazen prostor v sredini pa stresem rezance. Tu jim dodam približno tri žlice sojine omake (po okusu), jih premešam in malo popražim. Če so dovolj okusni jih potem zmešam še z vso zelenjavo z roba ponve. Bistveno je le, da sojine omake ne zlivamo po zelenjavi, temveč samo rahlo aromatiziramo rezance. In to je to 😊.



Moram priznati, da so mi  tile riževi rezanci posebej pri srcu, saj sem z njihovo pomočjo preživela kar nekaj zimskih bivakov v naših prelepih Alpah. Seveda ne v tako razkošni različici 😊. Večkrat so na meniju tudi pri mojih popotovanjih z avtom. Ker imam v svojem karavanu najbolj udobno posteljo, potrebujem samo še lep razgled in takole hitro kosilce, pa sem najsrečnejša na svetu 💛




Res je žalostno, kakšen svet smo naredili. Večino časa, zdravja in energije, ki so nam na razpolago, zapravimo za ustvarjanje življenjskih pogojev, iz katerih nato utrujeni bežimo iskat srečo. In najbolj srečni smo potem nekje, kjer (žal) preživimo najmanjši del svojega časa in porabimo najmanj pridelanih dobrin. Torej tistega, kar smo z muko in odpovedovanjem ustvarjali večji del svojega življenja. 

Temu se ne moremo povsem izogniti, lahko pa prilagodimo prioritete. Ker vsak dan dobimo novo priložnost, da se odločimo, kako ga bomo preživeli 😊.

Potrudite se izkoristiti svoje priložnosti tako, da boste nekoč čim manj obžalovali!



LP, Pogumna punca



Hvala ker deliš 😊






Komentarji