Domača ovsena granola

Ta vikend sem imela pravo malo poizvodnjo 😊. Domača granola je namreč tudi zeloooo lepo darilo. Na srečo se počasi vračamo v čas, kjer spet postajajo majhna, obtolčena in ne najbolj estetska jabolka več vredna od popolnih trgovinskih. In tako, tudi če ni najbolj lično zapakirana, doma narejena granola ljudi razveseli precej bolj, kot kupljena čokolada. Predvsem zato, ker tako poklonite vaš čas in pozornost, ki sta od vsega najbolj dragocena. Kar pomislite...

 Za koliko ljudi ste pripravljeni večer prej peči darilo?


Tako sem torej zagnala mojo mini proizvodnjo. Najprej sem pripravila domač kokosov jogurt, ki bo  s svojo belo barvo lepo dopolnil darilce.  Nato pa sem se lotila  granole,  katere priprava je resnično enostavna. Tokrat sem sicer naredila ajdovo in proseno  granolo, s še zmanjšanim deležem maščob, vendar vam bom danes (za začetek) napisala recept za najbolj enostavno verzijo z ovsenimi kosmiči. Ko se boste enkrat navdušili pa lahko eksperimentirate tudi z novimi možnostmi 😊 


Za pripravo ovsene granole potrebujete:


  • 200g ovsenih kosmičev
  • 50 g  kokosovega čipsa
  • 1 pest lešnikov
  • 1 pest orehov
  • 1 pest mendljev (ali mandljevih lističev)
  • 1 pest indijskih oreščkov
  • 1 pest bučnih semen
  • 1 pest sončničnih semen
  • 1 pest sezamovih semen
  • 2 jušni žlici zmletih lanenih semen
  • 2 jušni žlici chia semen
  • 2 ščepca soli
  •    suho sadje po želji (rozine, goji jagode, bananin čips, brusnice,...)
  • 50g kokosovega masla
  • 50g sladila (agavin ali rižev sirup)
  •        sok pol limone

Vse sestavine na prvem seznamu so povsem poljubne in jih lahko odvzemate, dodajate ali povsem izpustite po mili volji, želji in okusu. Sama imam semena in oreščke zelo rada in zato dodam vsakega po malo. Izpustim le tisto, česar trenutno nimam doma. S tem se ne obremenjujte preveč, saj to ne bo bistveno vplivalo na okus. Ta bo v vsakem primeru odličen 😊


 Najprej na grobo  narežemo vse oreščke. Lahko jih vse, skupaj s semeni,  nekajkrat obrnete tudi v multipraktiku. Glejte le, da ne bo predrobno narezano. Vse suhe sestavine, RAZEN SADJA, zmešamo skupaj v veliki posodi: ovsene kosmiče, kokos, narezane oreščke in semena ter sol. 

V ločeni posodici raztopimo 50 g kokosovega masla ter mu primešamo 50 g sladila in sveže stisnjen sok pol limone. 

Za sladilo najbolj pogosto uporabim agavin ali rižev sirup, lahko pa uporabite tudi kokosov ali trsni sladkor. Slednjih ni nujno raztopiti, lahko ju le posujete po suhih sestavinah.

Nato zmes olja, sladila in limone prelijete preko suhih sestavin in dobro zmešate ter razporedite po pekaču, obloženim s peki papirjem.

Pečete nekje 30 minut na 180 stopinjah ter vmes večkrat premešate. Veliko je odvisno od pečice in od tega kako močno zapečena granola vam je všeč. Če boste pekli na nižji temperaturi (150 stopinj) pecite dlje časa (45 minut), do želene obarvanosti.


Ko se granola ohladi ji vmešajte še poljubno suho sadje. Ker sama po sebi ni ravno sladka ji najpogosteje dodam rozine, občasno tudi bananin čips, ki pa ga dehidriram sama (kupljen je namreč večinoma pražen). Zelo lepo, po okusu in barvi, sodijo vanjo tudi brusnice in goji jagode. Slednje še posebej (zaradi živahne rdeče barve) močno popestrijo izgled. Shranite jo zaprto v steklenih kozarcih. 


Moja "pest" oreščkov tehta nekje 25-30 gramov, toliko je bilo dodanih po tem receptu. Ena porcija (če imate mero 😉) je približno 50 gramov granole in vsebuje cca 220 kalorij. Večina obdarovancev jo poje kar samo (to vse pove o tem kako nesramno dobra je), noro paše h kokosovem jogurtu, kot hrustljav posip čez sladoled ali za kakšne sladice v lončkih. Najraje pa jo uporabljam s svežimi sadnimi kašami za zajtrk ali obrok v hribih, ker je ta super sočno hrustljava kombinacija krasna za malico na poti. 


Pri ustvarjanju domačih dobrot je najbrž najlepše to, kako nas združujejo. V teh časih odtujenega mestnega življenja je neizmerno lepo, razveseliti človeka z nečim, kar so naredile naše roke in kar smo ustvarili z ljubeznijo. Zame so takšne dobrote neprecenljive vrednosti. In nisem edina, ki misli tako!

Včeraj pozno zvečer je tako na kratek klepet  pred spanjem prišla moja lepa sosedka ter mi prinesla  domače vložene paprike in marmelado. Domov pa je odšla z vročim pirinim kruhom in granolo. Zagotovo sva zaradi tega obe še danes dobre volje. Kako malo je treba! 

Nobena hrana ni tako dobra in nobena sreča ni tako velika kot tista, ki jo delimo! Prepričana sem, da bolj kot boste delili, več boste deležni tudi sami. In zato se je vredno truditi vsak dan posebej 💛


LP; Pogumna punca



Hvala ker deliš 😊

Komentarji

  1. Mmmmm, preizkušeno, zelo dobro in lepo darilo :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda super, res narejeno s srcem :) Me pa zanima, kako naredis verzijo z ajdo in proseno kašo, ju najprej skuhaš ali namočiš?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, res brez srca ne bi imelo vrednosti ;) Tako ajdovo kot proseno kašo samo namakam. Vsaj nekaj ur, lahko pa tudi čez noč. Svetujem pol ajdove in pol prosene kaše. Kljub temu, da ajdo obožujem, pa je z ovsenimi kosmiči še vedno najboljša :)

      Izbriši

Objavite komentar