Domač kokosov jogurt

"Če ne more Nataša na Gorenjsko, pač pride Gorenjska k Nataši", so rekli moji ljubi Gorenjci in me presenetili z  obiskom 💛 Če bi vedela prej, bi jogurt pripravila že včeraj! Tako pač jedli nismo, smo se pa napolnili z dobro energijo, načvekali, objeli in  polupčkali tako močno, da sem skoraj ozdravela 😊

Tak krasen dan bi težko lepše zaključila kot s tem božanskim kokosovim jogurtom. Je namreč super  za večerjo, še boljši (če vam ga uspe nekako prišparat) pa je za zajtrk. Ko ga boste enkrat poskusili , vam zagotavljam, da kupljenega ne boste hoteli nikoli več. 


Domač kokosov jogurt je še ena tistih jedi, ki je resnično enostavna, poceni in (ne boste verjeli) tudi relativno malo kalorij ima 😊. Sestavine za liter jogurta (vse uporabljene so bio) stanejo dober evro. Ja, prav ste prebrali. 1€ za 1liter kokosovega bio jogurta!  Če k temu navržem še dejstvo, da ta liter jogurta ne vsebuje niti 500 kcal, niti mleka ali mlečnih izdelkov,  pa boste (upravičeno!) že čisto navdušeni 😊

Najprej bomo pripravili domače kokosovo mleko. Tega lahko uporabljate tudi za k polenti, za nemlečni riž, gres, kakav, kavo ali karkoli drugega pač, kar vam srce poželi.


Za liter kokosovega mleka potrebujemo:


  • 100g kokosovega čipsa (ali grobe moke)
  • 2       datlja
  •          dober ščepec piranske soli
  • 1,1 l  vode

Vse sestavine damo v blender in dobro zmeljemo ter precedimo. Uporabljam kar (novo seveda 😃) najlonsko nogavico ali pa vrečko za pranje občutljivega perila. Kokosov čips je najcenejši v Muellerju, ima ga tudi Spar, lahko pa uporabite kokosovo moko, kar zadevo le še poceni. Ostanek kokosove pulpe pa porabite za razne piškote, presne kroglice ali kakšno drugo sladico. 


Za pripravo jogurta potrebujete samo še:


  • 2,5 čajni žlički agar agar
  •   4 čajne žlice kupljenjega kosovega jogurta (samo za prvič)

Agar agar je želirno sredstvo iz alg. Kupite ga praktično že v vseh večjih, povsem običajnih trgovinah. Zagotovo pa ga imajo trgovine z zdravo prehrano. Koliko ga je potrebno dozirati je odvisno od proizvajalca zato le sledite navodilom na embalaži. Jaz imam večje pakiranje in dam na pol litra tekočine eno čajo žličko in še malo. Za liter jogurta sem torej porabila dve čajni žlični in pol.


Načeloma se agar agar najprej vmeša v del hladne mase, ki jo odvzamete prej,  preden preostanek začnete segrevati (tako kot pripravljate puding). Nato pa to mešanico med mešanjem vlivate v vreli del mase. Ker pa je bilo moje sveže kokosovo mleko samo mlačno sem agar agar med stalnim mešanjem dodala kar direktno. Kokosovo mleko torej zlijete v posodo in začnete segrevati. Takoj dodajte agar agar in z metlico mešajte ves čas dokler ne zavre, ter tudi med vretjem. Vre naj še kakšnih 5 minut. 

Masa naj se potem ohladi pod 40 stopinj oz. toliko, da ostane samo mlačna. Takrat vanjo vmešajte jogurt. Ko boste delali naslednjič, boste lahko že uporabili 4 žlice svojega jogurta. S temi kulturami sprožimo fermentacijo, ki naše mleko spremeni v jogurt. Jaz vse skupaj nato vlijem v dobro pomit litrski kozarec in pokrijem z nogavico (Ja vem, spet 😃. Res jih imam rada!).


Nato pa kozarec pustite kje na toplem od 12-24 ur. Odvisno tudi, kako kisel jogurt želite imeli. Ko je dovolj fermentiran je precej čvrst in želiran. Zato ga zvrnemo v blender in na hitro, pulzno zmeljemo. Nastane čudovito kremast jogurt 💛. Razdelimo ga v lončke po želji, jih zapremo in shranimo v hladilniku. Ne vem koliko časa zdrži ker mi še ni uspelo, da bi tako dolgo stal v hladilniku 😃. In močno dvomim, da boste imeli priložnost to ugotoviti sami ker, se mu je skoraj nemogoče upreti. (Če vam uspe, prosim sporočite 😉)



Domač kokosov jogurt je res NORO DOBER 💛 💛 💛



Jaz ga najraje kombiniram z domačo ovseno granolo  in  svežim sadjem. Lahko pa ga na hitro povzdignete v sladico tako, da mu dodate banano, pretlačeno z arašidovim maslom in prelijete z ohlajeno  čokolado ter rahlo posujete z granolo ali pa grobo narezanimi oreščki. Kalorična vrednost se sicer drastično poveča ampak užitek ob tem je vreden greha 😊


V zadnjih letih sem ugotovila, da zelo rada fermentiram. Ne samo, da so fermentirani izdelki lažje prebavljivi in neprimerno bolj zdravi. Nekaj, kar ne znam razložiti, me fascinira pri teh majcenih bitjih, ki imajo  čarobno moč, da hrano (skoraj)  pokvarijo do te meje, da postane boljša kot prej.

Mogoče mi je všeč ta analogija z življenjem 😊. Najprej je vse ok in zadeve utečeno laufajo. Potem  se ena malenkost zalomi, sproži val dogodkov in vse kaže na totalno katastrofo. Kot, da se bo vse skisalo. Pokvarilo. Nato pa se sredi te nevihte zgodi nekaj nepojmljivega. Naenkrat ugotovimo, da v bistvu je to stanje zdaj, precej boljše, kot tisto stanje prej. Prav tako kot pri fermentaciji 😊

Zato, dragi moji, pogumno fermentirajte. Nikoli ne veste, kdaj se zgodi vaš čudež 😊



LP, Pogumna punca



Hvala ker deliš 😊

Komentarji