Čokoladni mousse in pečena čičerika

Ena od mojih ljubezni je tudi kuhanje. Mogoče celo še bolj peka. Kljub temu, da pogosto  ustvarjam in eksperimentiram, pa imam vseeno rada enostavne, hitre in (sploh, če delam zase) tudi zdrave recepte. Če kuham za druge pa sem tudi malo manj asketska pri sestavinah :) 

Ta božanski, puhast, zdrav (in nizkokaloričen) čokoladni mousse je narejen v petnajstih minutah iz samo dveh sestavin: čokolade in (odkritja stoletja) AQUAFABE. Tako se namreč imenuje voda v kateri se je kuhala čičerika :). Pripravljen je brez  dodanih maščob in sladkorja, ne vsebuje glutena, jajc niti mlečnih izdelkov. Celotna sladica (brez smetane) vsebuje samo dobrih 500 kcal. 

Čokoladni mousse iz aquafabe



Potrebujemo:
  • 120 ml aquafabe
  • 100g jedilne čokolade

Čičerika je res vsestransko uporabna zato jo  vedno skuham na zalogo. Danes jo bom uporabila za čičerikin golaž. . Zelooooo dober! Vodo v kateri se je kuhala, pa shranim v hladilniku. Ker jo uporabljam za sladice je tudi ne solim. Če smo pri kuhanju uporabili dovolj malo vode, postane  na hladnem gosta, skoraj želatinasta.  Nato pa je vsa umetnost, da jo z električnim mešalnikom stepemo v trd sneg, povsem enako kot se stepajo beljaki. 


Za dva večja ali tri manjše lončke moussa stepemo 120ml nesoljene čičerikine vode. Lahko  tudi tisto iz pločevinke, sama jo vedno kuham doma. Uporabna je  sicer voda katerihkoli stročnic, vendar se čičerikina  stepe v čudovito bel sneg in nima nobenega priokusa. Zadeva je resnično super :) Da bo sneg bolj kompakten lahko dodamo nekaj kapljic limoninega soka in četrt žličke vinskega kamna.


Stepamo, dokler sneg ni popolnoma čvrst, nekje dobrih 10 min. 

Medtem na vodni kopeli raztopimo 100g jedilne čokolade. Najbolje takšno z vsaj 50 odstotnim deležem. Za polnejši okus jo del  nadomestimo z  80 odstotno čokolado. Če želite slajše, lahko čokoladi dodate žlico riževega ali agavinega sirupa. Ohladimo toliko, da je še tekoča.


Nato sneg nežno vmešamo v čokolado. Najbolje s kakšno silikonsko spatulo. Priznati moram, da sem sama vmešala tudi že nič kaj nežno (z mikserjem) pa je vseeno uspelo :) Malo se posede vendar vseeno uspe. Lepo, enakomerno čokoladno maso prelijte v kozarčke in jih postavite za nekaj ur v hladilnik. Trdi se vedno bolj. Okrasite jo lahko  s sadjem. Jaz pač obožujem kokosovo smetano :)


Bolj kot na sladko sem mahnjena na slano in ker imam že kuhano, se ne morem upreti hitremu prigrizku. Bil bi greh, da si je ne bi privoščila :)

Pečena čičerika

Potrebujemo:
  • kuhana čičerika
  • česen v prahu
  • dimljena paprika
  • zeliščna sol
  • nekaj pikantnega po želji (Chipotle, chili,...)
  • olivno olje (po želji)

Pekač obložimo s peki papirjem, po njemu razporedimo kuhano čičeriko in začinimo po želji, okusu in domišljiji. Moja najljubša kombinacija je česen v prahu, dimljena paprika, zeliščna sol in zdaj tudi  Chipotle (pikantna dimljena jalapeno rdeča paprika), ki sta mi jo prijatelja prinesla s plezalnega potovanja po Ameriki. Kombinacija je zmagovalna :) Lahko rahlo popršimo z oljem (ni pa to nujno potrebno, le čičerika naj bo še malo vlažna, da se jo začimbe lepo oprimejo) in dobro premešamo.

Pečemo  cca 20 min na 200 stopinjah. 



Končno sem zbrala pogum, da objavim kakšen recept! Na tem področju imam namreč dva izziva. Prvi je, da ne znam (ker ogromno pojem) dati malo na krožnike in lepo dekorirati. Da pa to še ni dovolj hudo, pa hrane tudi ne znam fotografirati. Se bom potrudila, da se s časom izboljšam ;)

Ampak tako je pač to v življenju. Lahko o tem sanjam in jambram, da mi ne gre ali pa skočim v vodo in splavam. Ne glede na to ali vam slike bodo všeč  ali ne, pa kaj od tega vseeno poskusite. Verjemite, ne bo vam žal :)

LP, Pogumna punca



Hvala ker deliš😊

Komentarji

  1. Bravo, z dvema njaaami zadevcama si prebila led in skočila tudi v to vodo! Fotke tudi niso tako slabe, s časom pa bodo še boljše :)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar