Špargljeva kvinota s češnjevimi paradižniki

Včeraj je bil dan Zemlje 💕. V teh dneh  je zacvetela v vsem svojem sijaju in želim si, da bi lahko nekatere  njene lepote občudovala bolj od blizu. Ampak ne glede na to koliko izzivov imam, še vedno sem na boljšem, kot naša ljuba mati Zemlja, ki jo neusmiljeno uničujemo. Enkrat nam bo vse vrnila!

In ker nas je narava že obdarila s čudovitimi pomladnimi barvami sem si jih, za vzpodbudo (in zdravje) pripravila tudi na krožniku. Šparglje obožujem in vedno komaj čakam, da začne sezona. Uživam surove, v solatah, juhah, rižotah,... še posebej okusni pa so v kombinaciji s kvinojo.

Če je z rižem rižota, je menda s kvinojo kvinota :)



Kvinoja je fantastično živilo! Ne vsebuje glutena, pač pa vseh 8 esencialnih aminokislin. Je bogat vir  beljakovin, vlaknin, mineralov in vitaminov skupine B, hkrati pa ima nizkokalorično vrednost. Zaradi veliko saponinov jo je treba dobro sprati pod vročo vodo, sicer ima vaš obrok lahko okus po milu 😊.




Šparglji so eden najboljših virov folne kisline ter seveda polni vitaminov in mineralov. Imajo toliko blagodejnih učinkov, da jih štejemo med varovalna živila, predvsem pred rakom in srčnimi obolenji. Čistijo, razstrupljajo, krepijo imunski sistem in menda so tudi afrodiziak. Sicer ne, da bi vedela 😉.

Z eno porcijo kvinote, ki vsebuje slabih 480 kcal tako pokrijem kar 50% dnevnih potreb po beljakovinah,  vlakninah, železu, cinku in celo 65% potreb po folni kislini. Še ena odlična jed za aktivne torej! Kvinoto lahko pogrevate, prav super pa je tudi hladna in  zato primerna za malico na poti, v službi, hribih, izletu.  Tudi zato jo jaz vedno skuham več. In seveda zato, ker je pač res dobra 😊. Kljub temu, da  veljajo vse sestavine za relativno drage, vas bo ta izjemno zdrava, gurmanska jed stala še vedno samo med 2 in 3 evre na osebo. Najcenejšo bio kvinojo ima, po mojih izkušnjah, Hofer.



Za 2 osebi potrebujemo:


  • 150g suhe kvinoje 
  • 500g špargljev
  • 15     češnjevih paradižnikov
  • 5       sušenih paradižnikov (lahko v olju)
  • 10     strokov česna
  • 1       jušna žlica olivnega olja (ali olja od sušenih paradižnikov)
  •          piranska sol

Medtem, ko kuhate kvinojo očistite in narežite vso zelenjavo. Glavice belušev prihranite, ostale narežite na kolute, češnjev paradižnik na polovičke, česen na lističe, sušene paradižnike na male kockice. 
Lahko naredite tudi povsem brez olja. Jaz sem tokrat dodala 1 žlico zgolj zaradi arome. Če so vaši suhi paradižniki v olju, lahko uporabite kar  tega. Tako bo okus še bolj intenziven. 


V ponvi najprej pražite beluše in paradižnike toliko časa, da se zmehčajo. Malo pred tem dodajte še česen in čez nekaj minut še preostale glavice belušev ter sušene paradižnike. Posolite in vse skupaj še malo popražite, da se okusi dobro povežejo. Po potrebi lahko vmes med praženjem dolivate malo vode, ravno toliko, da ostane sočno.

Kakšne čudovite barve v ponvi! Kako fantastični so šele okusi 😍 😋




Kvinoja se kuha približno 15 min, nato pa jo še nekaj minut pustite v vodi preden jo odcedite. Ker jo nameravam uporabiti še za sladko kvinojino kremo s pomarančo in presnim jagodnim pirejem  je nisem nič solila, zato je treba zelenjavo med praženjem nekoliko bolj posoliti.


Kuhano in odcejeno kvinojo naložite v ponev k zelenjavi in dobro premešajte. Če vam je prej izparela vsa tekočina lahko dodate malček vode. Po okusu lahko dosolite, poprate ali dodate kakšne druge začimbe. Sama ne dodam prav nič ker je zaradi sušenih paradižnikov jed že sama po sebi dovolj aromatična. 



Prepričana sem, da vas bo tale barvita jed povsem očarala. Pripravljena je v dobre pol ure, enostavna in prav nič eksotičnih sestavin ne vsebuje. Razen kvinoje 😊. Le to pa kar čim prej umestite v svoj jedilnik, saj je izjemno zdrava, vsestranska in hitro pripravljena.



Dan Zemlje je minil tiho,  brez večjih pretresov. Brez senzionalističnih novic. Okoljske teme so v resnici precej zapostavljene. Če že ne vsak dan, pa bi  nas vsaj danes lahko opomnili, da naše (prehranske) odločitve in življenjski slog močno vplivajo na količino škode, ki jo povzročamo.


Ste vedeli, da so cigaretni ogorki največja masa odpadkov v oceanih, takoj za plastiko?

Da je živinoreja največji onesnaževalec? Največji povzročitelj toplogrednih plinov!

Da imamo v naši podtalnici atrazin?

Da bodo naši oceani do leta 2050 brez rib?

Da se odvija množično izumiranje živalskih in rastlinskih vrst? Prav zdaj. DANES!

Ste vedeli...


Pa vendarle se nekaj le premika. Počasi, po polžje. Lani sem bila še čudna, ko sem s svojimi vrečkami iz starih zaves hodila po zelenjavo, letos jih prodajajo v vseh trgovinah. Sicer so iz plastike, pa vendar. Svet se  spreminja. Ne svet, mi. Vse je v naših rokah. MORAMO ukrepati!

Mogoče zgledamo v množici nepomembni, pa nismo. In če boste danes doma skuhali  zdrav, rastlinski obrok namesto, da bi kupili procesirano, pakirano hrano ali pa zrezek, boste naredili veliko za Zemljo, njene prebivalce in nenazadnja tudi zase. Mogoče pa vam občutek ob tem postane še celo všeč 😊


"Najmanj, kar lahko storim, je, da govorim za tiste, ki ne morejo govoriti sami zase."
(Jane Godall)


LP, Pogumna punca




Hvala ker deliš 😊



Komentarji

  1. tole je zlo dobr;
    en nasvet prosim: s čim lahko nadomestim šparglje, ko ni njihova sezona?



    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar