Gratinirana šparglenta z dimljenim akažu sirčkom

Že ko sem packala  tole zloženko, sem tuhtala, kako bi človek to poimenoval? Potem pa sem slikico objavila in so padale take super ideje, da sem se ob tem prav nasmejala. Najprej špargača, potem špargljeva lazanja, musaka, narastek,... in nekje vmes še šparglenta. Uuuuu, ŠPARGLENTA 😍 😋 😃

Šparglenta - špargljeva polenta 💛 😊 A ni kulsko?



Šparglenta je sestavljena iz polente, reducirane paradižnikove omake, špargljev in dimljenega "sira"  iz indijskih oreščkov (akažu). Vsako plast je potrebno  pripraviti posebej, zato jed res terja malček več dela. Naslednji dan je (preverjeno!) še boljša, zato se jo splača narediti kar malo več 😊




Ta izvrstna,  polnovredna jed brez dodanih maščob in brez glutena, vsebuje na (zelo veliko) porcijo slabih 500 kalorij, z njo pa pokrijem dobrih 40% dnevnih potreb po beljakovinah, vlakninah in železu,  34% potreb po  folni kislini in dobrih 20% potreb po cinku.

Sestavine za celotno količino skupaj vas bodo stale med 6€ - 7€ in zadostujejo vsaj za 4 osebe. K tej jedi izjemno paše katerakoli vrsta solate. Če šparglento jeste (tako kot jaz) dva dni skupaj, si jo popestrite tako, da je en dan poleg zelena, naslednji dan pa paradižnikova solata. Da ni vse isto 😉




Za 4 osebe potrebujemo:


  • 200g polente (teža suhe polente)
  • 500g špargljev
  • 660g paradižnikovih koščkov (2 mali pločevinki, jaz uporabim 2 mali Valfrutta steklenici)
  • 300g čebule (3 čebule)
  • 40g   česna (1 manjša glavica)
  • 125g indijskih oreščkov (1 merilna skodelica, prej jih za vsaj 2 uri namočite)
  • 2    čajni žlički tapiokine moke (lahko uporabite koruzni škrob, recimo Gustin)
  • 2-3    čajni žlički česna v prahu
  • 2       čajni žlični kvasnih kosmičev (dobijo se tudi že v Sparu, Mercatorju, občasno Hoferju)
  • 1       čajna žlička dimljene paprike 
  •          začimbe (rožmarin, timijan, bazilika)
  •          piranska sol

Najprej naredimo paradižnikovo omako. Ta je povsem preprosta in zelo uporabna samostojno, obogatena ali kot preliv pri veliko jedeh. Če želite, da je res okusna sta samo dve pomembni pravili:
  • uporabite paradižnikove koščke, ne mezge ali drobno mletih paradižnikov
  • kuha naj se dovolj dolgo, da se zreducira.


Vso čebulo, narezano na kocke pražimo tako dolgo na vodi, da se omehča nato, dodamo  česen ter še malo popražimo. Dolijemo ves paradižnik, posolimo in naj narahlo vre v pokriti posodi, dokler ne postane gost in puhast. Občasno ga vmes premešamo. Ko je pripravljen mu dodamo zelišča (rožmarin, timijan, bazilika), po želji popramo in dosolimo.

Medtem skuhamo polento v dovolj slane vode (8 dl). Da je mehka in puhasta ni potrebno dodajati  maščobe. Ko je že skoraj kuhana in gosta ji postopoma dolivajte še malce vode in ves čas mešajte, dokler ne postane kremasta vendar še vedno čvrsta.

Poravnajte jo po pekaču na  dobre pol centimetra debelo in nanjo nanesite paradižnikovo omako. Meni jo je nekoliko ostalo, vendar bi lahko dodala tudi vso. Boste videli sproti. 10 špargljev prihranite. Ostale narežite na kolesca, jih rahlo posolite in posujte  z žličko česna v prahu ter naložite na paradižnikovo omako.


Dimljen sirček iz indijskih oreščkov (akažu sirček)


  • 125g indijskih oreščkov (1 merilna skodelica, prej jih za vsaj 2 uri namočite)
  • 2      čajni žlički tapiokine moke (lahko uporabite koruzni škrob, recimo Gustin)
  • 1      čajna žlička česna v prahu
  • 2      čajni žlični kvasnih kosmičev
  • 1      čajna žlička dimljene paprike (če vam ni všeč dimljen okus, preprosto izpustite)
  • 1/4   čajne žličke soli

Vse sestavine vrzite v blender in blendajte do gladkega. Nato prelijte v posodico in z metlico ali spatulo mešajte na nizki temperaturi ob rahlem vretju, dokler se ne zgosti. Ta preprost sirček je super za na pico, mazat na kruh, za testenine, lazanje, tortilje,.. Ko se zapeče, naredi čudovito skorjico 😍




Dimljen akažu sirček razporedite po narezanih špargljih takoj, dokler je še vroč in mazljiv. Ko se začne strjevati ga boste težko razmazali. Nanj položite preostale cele šparglje ter narahlo posujte s pekočo dimljeno papriko. Sama imam čudovito dimljeno jalapenos papriko, ki res lepo zaokroži okus. 

Pečico ogrejte na 180 - 200 stopinj in pecite približno dobre pol ure. 




Jutri je 1. maj, praznik dela. Zdi se, da je vprašanje delavskih pravic danes prav tako aktualno kot pred 150-timi leti. Ali celo še bolj. Živimo v času sužnjelastniških odnosov, kjer so pravice le navidezne. Manj kot odstotek ljudi ima v lasti praktično vse svetovno premoženje. In njim je pač čisto vseeno kaj je  z ljudmi, ki zbolijo, ki s plačo ne morejo preživeti ali tistimi,  ki po štiridesetih leti dela životarijo na robu obupa. Včasih so temu rekli, da nimaš ne za živet, ne za umret. Žalostno!

Res ne moremo spremeniti sveta. Vsaj ne na hitro. Lahko pa spremenimo sebe tako, da imajo naša dejanja pozitivne posledice. Spet je to nekaj, kar zgleda nepomembno, vendar ni! 

Malenkosti so tiste, ki življenju dajejo vrednost!




Pred sedmimi leti sem se priselila v blok, kjer imam zlate sosede. V teh letih konstantne borbe z nepokretnostjo zaradi hrbtenice, so mi pomagali neprimerno več kot država in vsi delodajalci skupaj. Ko se zdaj ozrem nazaj, se ne spominjam več bolečin in trpljenja. Se pa spomnim sosed, ki so mi kuhale,  nabirale regrat, hodile v trgovino... Danes jim pečem kruh z največjim veseljem. In ljubeznijo 💛

Nihče od nas zaradi tega nima nič manj, niti nič več. Je pa dan zaradi tega precej lepši 💚 💚 💚

Naredite si tudi vaš (vsak)  dan čim lepši 😊 




LP, Pogumna punca



Hvala ker deliš 😊















Komentarji