Kvinojina krema s pomarančo in presnim jagodnim pirejem

Če me pri rastlinskem prehranjevanju kaj fascinira, je to zagotovo količina "wooow" momentov. Tudi po šestih letih se mi še vedno dogajajo. In to prav pogosto! Eden takih je bil, ko je kolegica Edita v eni od FB skupin objavila kvinojino sadno kremo. Ne vem več kakšno, vem samo, da me je v trenutku zadelo. Wooow!!! Kako za vraga tega še nisem nikoli poskusila? Ne samo, da obožujem kvinojo...

Delam proseno kremo, ajdovo kremo, ovseno kremo....kako na kvinojino nisem nikoli pomislila???

Zajtrk, malica za na pot ali polnovredna sladica. Zmagovalna kombinacija za vse situacije 😊



Seveda je bila ljubezen na prvi grižljaj 💛 No, v bistvu na prvo žlico 😊 Kar ni nič čudnega saj ima kvinojina sadna krema čudovit okus, lahko teksturo, izjemno hranilno vrednost in neomejene možnosti kombiniranja (meni je sicer s pomarančo najljubša). Sladica je enostavna, brez glutena, jajc, mleka, dodanega sladkorja in maščob. In skoraj brez dela  😉. Pa tudi izgled ni zanemarljiv, kajne?




Najbrž ste že ugotovili, da sem za kuhanje v bistvu lena. Strašno rada skuham več samo zato, da jem kasneje še hladno, pogreto, zmrznem za hude čase ali pa naredim čisto novo jed iz iste osnove. Kvinoja omogoča vse te možnosti. Tokrat sem skuhala  špargljevo kvinoto s češnjevimi paradižniki, pa je še vedno ostalo dovolj za sladico. V resnici za sladico in še za sladek zajtrk 😉




Če boste iz recepta naredili 4 porcije, bo vsaka imela približno 380 kalorij in vas bo stala približno 1€.  Z enim takim lončkom pokrijem četrtino dnevnij potreb po beljakovinah, polovico potreb po vlakninah, 22% po cinku, 15% po železu in 10% po kalciju. Seveda pa vsebuje tudi veliko vitamina C. Prav zato je kvinojina krema tudi odličen zajtrk ali pa malica za v hribe. Jaz si jo naštimam v kozarec za vlaganje, narežem čez sadje, ki mi je takrat najbolj všeč in si jo pustim v avtu, da me pričaka po turi. Top!




Za 3 - 4 lončke kvinojine kreme potrebujemo:


  • 300 - 350g (5-6 velikih jedilnih žlic) kuhane kvinoje
  • 500g pomaranče (2 veliki pomaranči)
  • 85g   datljev
  • 35g   orehov
  •          ščepec piranske soli
  •          začimbe po želji  (ne dodam vedno, paše pa kardamom, cimet in kurkuma za barvo)

Priprava je izjemno zahtevna. Sestavine vržete v blender in zmeljete. To je to :)


Predlagam vam, da (razen pomaranč) vse sestavine dodajate postopoma. Tako boste dobili točno tako, kot bo vam najboljša. Če želite bolj kompaktno, dodajte več kvinoje, za bolj sladko pa več datljev. Orehe lahko tudi povsem izpustite,  jih zamenjate s praženimi lešniki ali pa kakšnimi drugimi oreščki. Lahko jih nadomestite celo z maslom iz oreščkov. Seveda lahko uporabite tudi drugo poljubno sadje, predlagam kakšno bolj kislo (maline, borovnice) ali pa jo izboljšate s kakšno žlico kokosove smetane.      



Za presni jagodni pire potrebujemo:   

   

  • 250g jagod (+ 250g narezanih za zadnjo plast)
  • 50 - 80g   datljev

Količine so res povsem okvirne, saj je odvisno koliko pireja želite  dodati. In kako sladkega želite. Če so jagode slajše, je datljev lahko manj (samo, da malo zgostijo). Vrzite jagode v blender in  datlje dodajajte postopoma ter zmeljite do željene konsistence. Preostali del jagod  narežite. Nato v lončke naložite najprej jagodni pire, kvinojino kremo ter na koncu še narezane jagode. Vrstni red lahko tudi obrnete.




Nekateri imajo radi poznane stvari; vedno isto hrano, dopust vsako leto v istem kraju. Čim manj sprememb. Jaz pa rada raziskujem in odkrivam nove stvari; jedi, kraje, okuse,... Vsakič znova me preseneti,  kako teh novih stvari nikoli ne zmanjka 😊. Očitno si je takšno pot zbrala tudi moja duša saj nikakor ne najde varnega pristana. Mogoče ga ne bo našla nikoli.

Je pa nekaj prav gotovo. Na tej poti bo doživela še veliko  wooow momentov, presenečenj, dvomov in užitkov. Včasih bo to noro dobra hrana, veličastne gore, karierni izzivi, drugič morda čudoviti ljudje. Res niso vsa presenečenja lepa. Ampak, če ne poskusimo, ne moremo vedeti :)


LP, Pogumna punca



Hvala ker deliš 😊

Komentarji